İTÜ Biyolojik Çeşitlilik ve Ekosistemlerin Korunması ve Sürdürülebilir Kullanımı Komisyonu tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen İTÜ Tür Say etkinliğinde İTÜ Ayazağa Kampüsü'nde yaşayan canlı türleri kayıt altına alınmıştır. Dünya Biyoçeşitlilik Günü kapsamında gerçekleşen “İTÜ Tür Say 2023” etkinliğinde öğrenciler, gönüllüler ve farklı üniversitelerden gelen uzman akademisyenler  1800’den fazla gözlem kaydı ile 400’ün üzerinde farklı flora, fauna ve mantar türünü tespit etmiştir.

İTÜ Ayazağa kampüsü şehrin merkezinde yer almasına rağmen barındırdığı farklı ekosistemler ve sahip olduğu zengin biyoçeşitlilik ile dikkat çekmektedir. Bitki çeşitliliği açısından oldukça zengin olan kampüsümüzde sadece İstanbul ve çevresinde yaşayan İstanbul nazendesi gibi endemik türlerin yanı sıra sapsız meşe, saplı meşe ve Macar meşesi gibi Karadeniz Bölgesi ağaçları ile Akdeniz florasını temsil eden dikenli pırnal, katırtırnağı, ladenler ve akçakesme gibi birçok tür tespit edilmiştir. Kuşlar açısından da zengin barınma ve beslenme alanları barındıran kampüsümüzde 160 farklı kuş türü kayıt altına alınmıştır.

İTÜ Biyolojik Çeşitlilik ve Ekosistemlerin Korunması ve Sürdürülebilir Kullanımı Komisyonu olarak biyoçeşitliliğe dair farkındalığın artması ve biyoçeşitliliğin korunması için farklı projeler eşliğinde çalışmalara devam etmekteyiz.