İTÜ Biyolojik Çeşitlilik ve Ekosistemlerin Korunması ve Sürdürülebilir Kullanımı Komisyonu tarafından 22 Mayıs Dünya Biyoçeşitlilik Günü kapsamında geleneksel İTÜ Tür Say etkinliği gerçekleştirildi. İTÜ Tür Say etkinlikleri ile Ayazağa Kampüsü'nde yaşayan canlı türleri vatandaş bilimi yaklaşımı ile kayıt altına alınmaktadır. Bu yıl gerçekleşen “İTÜ Tür Say 2024” etkinliğinde öğrenciler, gönüllüler ve farklı üniversitelerden gelen uzman akademisyenler  tarafından 2000’den fazla gözlem kaydı tutulmuş ve 350’nin üzerinde farklı flora, fauna ve mantar türü tespit edilmiştir. Etkinlik kapsamında kampüste yaşayan en yaygın türler ile birlikte kampüs içerisinde tahribata uğrayan ekosistemler de tespit edilmiştir.

İTÜ Ayazağa kampüsü şehrin merkezinde yer almasına rağmen barındırdığı farklı ekosistemler ve sahip olduğu zengin biyoçeşitlilik ile dikkat çekmektedir. Bitki çeşitliliği açısından oldukça zengin olan kampüsümüzde sadece İstanbul ve çevresinde yaşayan İstanbul nazendesi gibi endemik türlerin yanı sıra sapsız meşe, saplı meşe ve Macar meşesi gibi Karadeniz Bölgesi ağaçları ile Akdeniz florasını temsil eden dikenli pırnal, katırtırnağı, ladenler ve akçakesme gibi birçok tür tespit edilmiştir. Kuşlar açısından da zengin barınma ve beslenme alanları barındıran kampüsümüzde 160’dan fazla kuş türü kayıt altına alınmıştır.

Etkinlik Duyuru Sayfası: https://www.cbd.int/biodiversity-day/celebrations/tr

İTÜ Biyolojik Çeşitlilik ve Ekosistemlerin Korunması ve Sürdürülebilir Kullanımı Komisyonu olarak biyoçeşitliliğe dair farkındalığın artması ve biyoçeşitliliğin korunması için farklı projeler eşliğinde çalışmalara devam etmekteyiz.